ETETÉSI KISOKOS

A kutya alapvetően húsevő állat. Tehát a táplálék alapja mindenkor a hús. Az etetés legegyszerűbb módja a táp etetése, mert HA JÓ TÁPOT VÁLASZTUNK, abban optimális arányban szerepelnek a különböző összetevők. Ezért a tápvásárlás az alábbi módon történik: a tápos zsák oldalán lévő összetevőket elolvassuk.

1. Miből van?

A jó táp összetevőinek első helyén a hús szerepel. Ha nem ezt látja, hanem gabonát, v. kukoricát, akkor az disznótáp, ne adja a kutyának, akár milyen neves gyártó is csinálta. Egyéb iránt a tápban benne sem lehetnek a következők: szója, kukorica, búza, só, tartósítószerek, színezékek. Ami fontos, hogy legyen: hús minél nagyobb arányban, természetes zsír, zöldség és gyümölcs, omega-3 zsírsav, glükozamin-kondriotin-msm trió. A rizs jó táplálék, de a szénhidrátokat a kutyák másképp kezelik, mint az ember, tehát a szénhidrát hányadot felesleges erősíteni a táplálékban.

2. Mivel adjuk?

Ha sikerült kiválasztani a megfelelő tápot, következetesen adjuk a korának megfelelőt ebből. Nem adunk mellé semmilyen kiegészítőt, mert nem kell. A jó tápban ideális arányban vannak vitaminok és ásványi anyagok. Kalciumot sem kell adni, sérülékenyebbé teszi a csontrendszert a plusz mennyiség, a tápban pont elegendő van. Konzerv adása értelmetlen, először is 80%-a csapvíz (tehát drága), másodszor mesterséges ízfokozókat és állagjavítókat tartalmaz a legtöbb esetben. Létezik kutyaműzli (német, 1 zsák 10.000.-), a normál műzli a gabona rész miatt értelmetlen.

3.Hogyan etetünk?

Én naponta csak kétszer etetek egy elválasztás utáni kiskutyát. Száraz kölyöktápot kap az esetek 80%-ban. A legfontosabb cél, hogy rendszeresen megkapja az optimális táplálékát, tehát a túletetés és az ízesítési kedvezmények károsak. Nálam az etetési rend: heti 5 nap táp, egy nap hús, egy nap koplalás. Kiskutyánál értelem szerűen duplázódik a rendszer)

4. Mennyit?

A tápos zsákon lévő etetési tanács nem ér semmit. Jó öreg szabály, hogy a kutya gyomra akkora, mint a koponyája. Tehát az etetési mennyiségnél a táp mérésekor ezt vesszük alapul. Természetesen bele kell kalkulálni, hogy a táp a táplálék 20%-a csupán, a maradékot hozzáissza vízből.

Az etetés a következőképpen néz ki gyakorlatban: Kiszedem a tápot a tálba.(lehetőleg ne szoktassa a kutyát állandó időponthoz és állandó helyhez sem a saját érdekében!) Kérek valami apró feladatot a kutyától, mert semmi nincs ingyen. A legegyszerűbb az ül, mert ha megáll a kutyus előtt, úgy is leteszi a fenekét, kényelmetlen neki felfelé nézni. Ha leült, vezényszóra eszik (egyél, tied, stb.). Állok fölötte és nézem, ahogy eszik. Ha elfordul a táltól, elveszem előle. Ha éhes, folyamatosan azonos ütemben eszik, ha elfordul, jóllakott. Amikor megtanulta, hogy enni kell folyamatosan, be tudom állítani a mennyiséget. Ha a tálban marad étel, akkor sokat adtam, vissza kell venni a mennyiségből.(A cél a rendszeres evés!) A kutya előtt sosem marad étel!

A hús etetése: Mindig este, pihenés előtt, mert itt a legnagyobb a megevett mennyiség. Csirke far-hát v. ennél jobb félig nyersen. Kb. negyed óra főzés kell neki (forrástól számítva), hogy fertőtlenítsük, de nem érdemes rendesen megfőzni, mert a tápanyag a nyers húsban sokkal több. Egy 10 hetes kutya kb. 2 farhátat megeszik. Nem daraboljuk (meg kell tanulnia rágni is) és nem ízesítjük. A következő etetés a koplaló, a hús után úgy sem enne meg semmit.

www.varkut.eu/markak/profine/19