Állateledel összetevők szótára

 A kedvtelésből tartott állatok tápjaiban található összetevők sokszor érthetetlen meghatározásokat tartalmaznak az állattartók felé. Ehhez állítottuk össze az alábbi szótárat.

 

Állati melléktermékek:

A "melléktermék" egy nagyon kerülendő összetevő. Ez alapvetően olyan anyagokat takar, melyeket senki nem adna kedvencének. Például etetne-e csőrt, lábat? Mi a helyzet a tollal? Vér? Nos, ezek az elsődleges összetevői a nem jelölt "melléktermék"- nek. Néha így olvasható: "csirke melléktermék", így legalább tudja azonosítani az állatot. Néha azonban a címke szerint "hús-termékek", amely azért van, mert szeretné eltitkolni a felhasznált állatot. Ez azért van, mert az dokumentált tény, hogy utihulla  (szállítási hulla és elgázolt) állatokat és a kártevőket, mint pl. a patkányokat is felhasználnak néhány olcsó állateledelnél ....

Állati kivonat:

Ez az első két összetevő ABC sorrendben a kettő legrosszabb. Az "állati kivonat" egy leves, ami főtt formában tartalmazza a melléktermékeket.

Árpa:

Az árpa egy nagyon jó minőségű gabona az állateledelekben. Előnye, hogy nem allergén, és könnyen emészthető. Tehát, ha gabonaféléből ez a legtöbb, az örvendetes látvány.

Marhafaggyú:

Az ok, amiért az olcsó állateledel gyártója használja a marhafaggyút egyszerű: nagyon olcsó. Ez is egy nagyon rossz zsír.

Sörfőző rizs:

Ez az összetevő tápértékmentes, mivel már teljesen felhasználta az élelmiszeripar. Ez csak egy töltelék.

Repceolaj:

Egy jó energiaforrás, bár nem a legjobb. Az biztos, hogy jobb, mint a marhafaggyú, de nem olyan jó, mint bármilyen halolaj vagy a napraforgó olaj.

Kukoricaglutén:

Ez a maradék miután a kukorica legjobb részét már eltávolították. Ez is egy üres töltőanyag. Az egyike az abszolút legrosszabb összetevőknek, mivel semmi tápértéke az állat számára, és valójában nehéz megemészteni.

Tojás:

Tojás az egyik legjobb fehérjeforrás. A legjobb dolog, ha az "egész tojás" szerepel, de még a "szárított tojás" vagy "tojás termék" is elég jó fehérjeforrás.

Halolaj:

Ez magában foglalja a lazac olajat is. Nagyon gazdag Omega-3 és omega-6 zsírsavakban, melyek  jók a szív egészségének. Ez az egyik legjobb, ha nem a legjobb zsír-forrás lehet a kedvtelésből tartott állatok tápjaiban.

Lenmagolaj:

Egy másik nagy zsírtartalmú forrás, az Omega 3 és Omega 6 zsírsavak jót tesznek  a szív egészségének. Olcsó ételekben szinte soha nem ezt alkalmazzák.

Gyümölcsök:

Hasonlóan az emberekhez,az állatoknak is előnyös gyümölcsöt fogyasztani. A gyümölcsök kiváló forrásai a rostoknak és vitaminoknak. Néhány leírásban látni lehet az élelmiszerek között áfonyát, vörös áfonyát, almát v. más gyümölcsöt. Ez egy drága összetevő, általában a minőségi állateledel ismérve.  

Húsok (csirke, pulyka, kacsa, stb):

Minden alkalommal, amikor a hús neve szerepel a címkén, jó dolog, amíg a "melléktermék"szó  nem szerepel mögötte. Ugyanakkor figyelni kell, mert ha az összetevők arányát nem szárított hússal számolják a víztartalom eltávolítása után hamis arányokat kapunk. Ez elvezet minket a következő bejegyzéshez ....

 

 

Csirkehús liszt, pulykahús liszt, halliszt, stb.

Az egyik legjobb összetevők egy állateledelben. Ez azért fontos, mert az összetevők arányainak beállításánál már víztartalom nélkül veszik figyelembe a hús súlyát, tehát tápanyagsűrűségben lényegesen erősebb a szárítás nélküli húsnál. Ez egy nagyon fontos összetevő a tápok értékelésénél.

Hús-és csontliszt:

Az egyik leggyengébb minőségű húskészítmény. A hús eredete gyanús, mert nincs megnevezve. Ha a gyártó szerette volna közölni, milyen hús a forrás, akkor meg is teszi.  Mivel ezt valószínűleg nem szerette volna közölni,csak gyűjtőnevet használ: "hús". Ebbe a már korábban taglalt „alkatrészek” is beletartoznak. Kerülendő, gyanús.

Természetes aromák:

 Sokfélét érthet ez alatt a gyártó. Lehet, hogy egy egyszerű húslevet takar, de az élelmiszer ipar számos olyan ízfokozót használ, ami természetes alapanyagú de élettanilag nem kifejezetten előnyös. Az mindenképpen gyanús, ha az alapvetően jó minőségű tápot ízesíteni kell. Valószínűleg nem is olyan jó akkor az a minőség.

Zabliszt:

Ez egy másik nagyon jó gabona, hasonlóan az árpához és a rizshez. Ez általában megtalálható a drágább tápokban, de nem kizárólag azokban.

Burgonya (vagy édes burgonya):

Ez a legjobb szénhidrát forrás az állateledelekben, nagyon jó összetevő.

Rizs (vagy teljes kiőrlésű rizs):

Ez általában úgy tekinthető, mint a legjobb gabona az állateledelekben. A rizs "korpa" vagy a "liszt" NEM azonos. Azonban, habár táplálkozási minősége csökken,még mindig jónak tekinthetőek. Előnye, hogy könnyen emészthető, és jó rostforrás az állatok számára.

Só:

A legrosszabb összetevő egy állateledelben. A felesleges só nem tesz jót az emberre, és ez nem tesz jót a háziállatoknak sem. Ha ez is szerepel egy állateledelben, előfordulhat, hogy hiányzik valami más, és ezzel fedik a hiányt.

 

 

Szójabab:

Meglehetősen alacsony színvonalú gabona, súlyos élelmiszer-allergiaforrás. Olcsó összetevő, jellemzően az olcsó állateledelek összetevője és az állatok számára káros.

Cukor(vagy kukorica szirup):

Ezt az összetevőt,- a sóval együtt – azért használják a cégek, hogy az élelmiszer ízletesebb legyen az állatok számára, ha az összetevők önmagukban nem elég ízletesek ahhoz, hogy a kutya vagy a macska tényleg meg akarja enni.

Búza:

Teljesen haszontalan összetevője az állateledeleknek és egyik fő oka az élelmiszer-allergiának a kutyákon. A „ búzadara" különösen rossz, mert ez a "szemét" a padlóról. Abszolút el kell kerülni, ha egyáltalán lehetséges.